Facts & Figures

Investeren in de toekomst is investeren in kinderen en dus ook in de kinderopvang.

In het document Fact & Figures Kinderopvang april 2022 ICKO staat uitleg en aanbevelingen voor de toekomst van Kinderopvang.

De belangrijkste aanbevelingen op een rij:
• Focus op betaalbaarheid - Herijking van de maximum uurprijs, ten opzichte van de kostprijs
Opdat kinderopvang beter betaalbaar wordt, ook voor ouders met lagere inkomens.

• Focus op kwaliteit - Ontwikkeling en gelijke kansen bevorderen Gericht investeren in de meer kwetsbare groepen via uitbreiding van onder andere VVE, is een manier om effectief om te gaan met de ontwikkeling van kinderen met een (taal-) achterstand en het vergroten van de kansen door hen een goede start te geven.

• Focus op personeel Proceskwaliteit wordt bepaald door de pedagogisch medewerkers. Stimuleren van investeringen in opleidingen, groepsassistenten, combinatiebanen is essentieel om het relatief hoge niveau van de Nederlandse kinderopvang te behouden en uit te bouwen.

• Focus op groei Door betere betaalbaarheid en toegankelijkheid zal de vraag naar kinderopvang stijgen. Het huidige tselsel heeft bewezen mee te kunnen groeien met maatschappelijke en economische ontwikkelingen in groet, krimp en flexibiliteit. In het verleden heeft wisselend overheidsbeleid geleid tot krimp waardoor personeel de sector heeft verlaten. Stabiel beleid is nodig voor continuïteit en groei, voor investeringen in kwaliteit, geschikte huisvesting, personeel, diversiteit en differentiatie in aanbod in landelijke en stedelijke gebieden en stekte en zwakkere wijken.

• Monitoring van wijzigingen - toetsen aan doelstellingen De toeslagenaffaire is het resultaat van verkeerde uitvoering. Bij een stelselwijziging bestaat het risico dat er weer 'fouten' in het financiële systeem ontstaan. Door zorgvuldige evaluatie en het toetsen van iedere stap de gewenste resultaten oplevert wat betreft de ontwikkeling van kinderen, bieden van gelijke kansen en verhogen arbeidsparticipatie kunnen benodigde aanpassingen tijdig gedaan worden.

Vorige
Vorige

Personeelstekorten in de kinderopvang vraagt om politieke keuzes